Isostar Challenge Week 1

Posted by Peter on zaterdag mei 4, 2013 Under Isostar Challenge

Nee nee, ik ben (helaas) niet bij de geselecteerden van de Isostar Challenge, maar dat belet ons natuurlijk niet om ook het schema te volgen van de Isostar Challenge he. 🙂

Ik heb wel geen koersfiets, m’n mountainbike met 26″ wielen zal moeten goed genoeg zijn. Er zijn nu wel slicks op gemonteerd om toch een beetje vlotter te kunnen bollen op de baan… 🙂

In tegenstelling tot de kandidaten van de Isostar Challenge doe ik niet enkel de fietstrainingen, maar blijf ik ook m’n looptrainingen verzorgen (wat voorlopig zeker m’n hoofdsport blijft). Bij hen is het ultieme doel de beklimming van de Col du Galibier, mijn doel bij het volgen van deze Challenge is om m’n fiets-conditie uit te bouwen en in de toekomst eens aan een (bos)duathlon deel te nemen. Ik heb eigenlijk nog maar ooit één schema (Start To Run) gevolgd en dat heb ik toen, ondertussen 5 jaar geleden – in een sneltreinvaart afgewerkt, benieuwd wat het met het Isostar Challenge schema zal geven…

Alle trainingen van het fietsschema inpassen zal in ieder geval flink schuiven worden om het te doen passen in het loopprogramma, deze mei-maand met meer dan 10 geplande loopwedstrijden zal een eerste serieuze test worden…

Deze week zag er me op papier vrij makkelijk uit, maar na de trainingen te hebben afgewerkt voel ik dat het toch meer dan genoeg was voor deze week… 🙂

Bepalen hartslagzones

Het eerste wat me moeten doen is de fiets-hartslagzones bepalen, het is wel al een tijdje geleden dat ik m’n rusthartslag (43) genomen heb en het is ook al een tijdje geleden dat ik nog eens m’n hartslag max gezien heb (180), maar deze 2 waardes zullen de input zijn voor de hartslagzone berekening volgens de formule: %tabel x (max – rust) + rust

Bij mij gaf dit

zones_fietsen

 

Ga moeten serieus moeite doen denk ik om boven de hartslag 160 te geraken op een fiets, maar dat zien we dan wel wanneer we in die zone moeten trainen he 🙂

Training 1: Kracht – 2 minuten a  60 tpm

training1

De loopwedstrijd van gisteren (waar ik m’n PR op de 10k verbeterde) zit nog serieus in m’n benen, maar vandaag starten we met de fietschallenge. Het is direct heel pittig en in de actieve stukken moeten we 2 minuten à 60 toeren per minuut duwen. Ik smijt hem op het grootste verzet en bij de eerste sessie zit ik eerder tegen de 70 omwentelingen dan tegen de 60, maar in de daarop volgende stukken ben ik blij dat 60 omwentelingen voldoende zijn. Als je aan het stoempen bent op die pedalen dan kunnen 2 minuten in ieder geval verrekt lang duren…

Training 2: Tempo – 5 minuten


training2

Het doel voor vandaag is 5 minuten een vlot tempo draaien, ik schakel één tandwiel groter dan wat ik normaal zou rijden en probeer op die manier in m’n target hartslagzone terecht te komen.

Op de terugweg rijd ik blijkbaar iets sneller dan in het heenrijden, want ik ben 3 minuten te vroeg terug, dus doen we nog maar een extra blokje rond de verkaveling eh, 15 minuten uitrijden is 15 minuten uitrijden… 🙂

Training 3: 75 minuten duurtraining aan rustig tempo

training3

Voor het ontbijt rap op m’n fiets gesprongen en een onverharde (maar wel goed bollende) route gereden. Trappers vlotjes ronddraaien op een aangenaam verzet, zo fiets ik eigenlijk het liefste…

Conclusie

Voila de eerste week zit er op, ik vond het eigenlijk zwaarder dan ik op voorhand verwacht had, benieuwd wat het volgende week gaat geven… 🙂

5 Responses to “Isostar Challenge Week 1”

 1. kaat Says:

  Als je traint op een MTB en dan naar een koersfiets overgaat zal je nogal vliegen !

 2. Destoop Peter Says:

  Sterk beest jij Peter 😉

 3. Berry Melmoux Says:

  Haha fietsen en lopen 2 totaal verschillende sporten veel plezier !

 4. Kevin Strubbe Says:

  Lol, ik ben ook terug aan het fietsen geraakt. Bij gebrek aan een goede gezondheid om hard te lopen bereid ik me dan maar voor op een paar duathlons deze zomer. Veel plezier!

 5. Isostar Challenge » Blog Archive Isostar Challenge Week 2 » Isostar Challenge Says:

  […] is één blokje a 60 tpm meer dan vorige week dat we moeten doen vandaag, toen moesten we er 5 afhaspelen, deze week zijn het 6 blokjes van 2 […]

Leave a Reply